Mat från Dalarna

Dalarna är ett svenskt landskap med en tydlig kulturell identitet. De flesta tänker nog på bra längdskidåkning, vackra skogar med barrträd, rovdjur, sjöar, och ett och annat fjäll. Folkdans och folkmusik sätter sin prägel på de ljusa sommarnätterna. Så kan det i alla fall låta i turistbroschyrerna. Men vad är det för mat som gäller i Dalarna? I den här texten ska vi ge några exempel på lokal mat och på några råvaror som kan anses vara viktiga i regionen. Kortfattat kan man säga att det jagas mycket i detta landskap, att odlingszonen faktiskt är förvånansvärt bra och att det finns en vital jordbruksnäring.

Mat och maträtter från Dalarna

Beroende på vem man frågar så är det antingen älgfärsbiffar med örtstuvad majrova, lingon och kantareller på stomptallrik eller rårakor med fläsk, som är Dalarnas landskapsrätt – den ena en festrätt och den andra en vardagsklassiker. Stomp är ett tunt och ojäst bröd som görs i stekpanna och som kan användas istället för tallrik till uppläggning av mat. Majrova är en trevlig rotfrukt som trivs i Dalarnas odlingsklimat och kantareller finns det gott om i skogarna. Rårakor är en okomplicerad rätt som bara består av riven råstekt potatis med lite salt.

 

Älg är vanlig mat i Dalarna

Falukorv är en klassisk svensk korv som har en riktigt intressant historia. Vid Falu koppargruva, en av Sveriges viktigaste industrier på 1500- och 1600-talen, spelade tvinnade oxhudslinor en viktig roll vid malmbrytningen. Levande oxar skickades upp från Småland och slaktades i anslutning till gruvan. Man rökte köttet och gjorde sedan korv och annan mat på det, ofta under överinseende från de många korvkunniga tyskar som fanns i krokarna runt gruvan. Idag är företaget Gustafskorv från Dalarna känt för sin fina köttprodukter. Vikabröd är ett gott rågknäckebröd som blivit känt även långt utanför Dalarna.

Ska du lämna Dalarna och bege dig till charmiga Visby, så är ett stopp på Flygrestaurangen på Visby Airport att rekommendera. På menyn finns allt från panini till grytor och soppor. Du garanteras en riktigt trevlig kulinarisk upplevelse!

Viktiga råvaror i Dalarna

Det skjuts en hel del älgar i Dalarna när det är säsong för det och det är alltså ingen slump att en av landskapsrätterna är just älgfärsbiff. Många aktiva jägare tillgodoser en stor del av sina köttbehov med älg som anses vara ett nyttigt kött. Vildsvin blir allt vanligare mat på menyerna i takt med att vildsvinsstammen växer. Elritsa är Dalarnas landskapsfisk, den kan ätas friterad. Att satsa på öring och lax i något av de många strömma vattnen är dock ett bättre tips till en hugad fiskare som vill fånga ett par präktiga och riktigt välsmakande matfiskar.

Det finns flera små mejerier i Dalarna som gör ostar med lokala smaker. På de flesta bondgårdar är det djurhållning som gäller men visst går det även att odla i det lokala klimatet! I söderläge kan man lyckas med såväl jordgubbar som tomater. Många äppelsorter trivs utmärkt i Dalarna. Ekologisk odling är på frammarsch och många bönder satsar på ekologiska potatisar, vitkål, palsternackor och morötter. Det finns många små rökerier som förädlar viltkött och fisk till trevlig mat som man kan köpa i till exempel gårdsbutiker och på marknader.

Från knäckebröd till björnkorv

Landskapet Dalarna har blivit riktigt intressant när det gäller småskalig livsmedelsproduktion och hantverksmässigt framställda livsmedel. I historisk tid betade boskap långt bort från byarna och dalkullorna och dalmasarna övernattade ofta ute, tillsammans med djuren. Då behövde de mat som höll sig och som var så kompakt att man lätt kunde ta den med sig. Det är en av förklaringarna till varför det görs så gott knäckebröd i regionen. Sådan mat kunde ofta vara baserad på få ingredienser, som kolbullar: bara mjöl, vatten och fläsk. Kötträtter baserade på älg är populära men ibland kan man även hitta rariteter som björnkorv i butikerna.

Comments closed