Catering

Ska du bjuda in till ett evenemang och vill kunna erbjuda alla gäster mat och dryck? Ni kanske ska fira någons födelsedag, ha studentskiva eller bjuda in till en stor bröllopsfest? Det är kul att samla alla sina nära och kära men det kan kännas övermäktigt att fixa all mat eftersom det både kräver tid, energi och pengar. För att få en så bra stund som möjligt är det smart att investera i catering som gör att du kan koncentrera dig på att bara ha roligt och umgås. Catering kan skräddarsys efter olika önskemål om du bara meddelar vilka dina behov är.

Catering på olika sätt

Catering har ibland förknippats med lyx och det stämmer till viss del, men det behöver inte bli så dyrt som man ibland kanske tror. När man caterar mat kan man göra på olika sätt. Den vanligaste modellen som de flesta nog har kommit i kontakt med är evenemangscatering som innebär att en restaurang eller ett mathållningsföretag har lagat mat som bör förtäras direkt. Maten brukar komma levererad i säkra förpackningar och kan sedan läggas upp på ett vackert fat när den har anlänt till sin destination. Om maten ska stå framme länge brukar menyn vara anpassad därefter, för att undvika att något smakar dåligt.

Catering kan även ske på annat vis. Ett alltmer populärt sätt är att själva kocken bjuds in till stället där maten ska ätas, för att då på plats laga till rätterna. Detta kan vara extra roligt om det är någon särskild måltid som ska förberedas, till exempel avancerad sushi eller något annat som kräver en del fingerfärdighet. På ett evenemang kan detta bli ett event i sig – alltså att se hur kocken förbereder maten som man sedan kan äta direkt. Maten får en central roll. Även här går det att anpassa meny och servicegrad utefter de specifika önskemål som finns.

Om du och dina gäster går på diet, så kan maten självklart anpassas efter ert kostschema. LCHF är en populär diet som fått ett stort uppsving på senare år. LCHF, som står för Low Carbohydrate High Fat, är en diet som innebär en låg procentandel av kolhydrater och ett högt intag av fett.

Catering blir vanligare bland privatpersoner

Catering för privatpersoner

Catering är inte bara till för företag och arbetsplatser utan företeelsen har kommit att bli mer vanlig hos privatpersoner. Att catera mat till betydelsefulla tillfällen som bröllop och stora högtider är populärt sedan tidigare, men på senare tid har det blivit vanligare även vid födelsedagar och andra mindre tillställningar hos privatpersoner. Det är skönt att catera mat eftersom det ofta brukar vara en central del av firandet som kräver mycket tid och planering. De flesta cateringföretag inkluderar även serveringspersonal och porslin i sin service vilket gör att arrangemanget blir ännu mer smidigt. I och med en växande efterfrågan har även utbudet utvecklats.

Det finns några saker som är smarta att tänka på om man ska catera mat som privatperson. Fundera först ut vilken slags måltid du och dina gäster vill äta och när den ska intas. Om maten ska hållas varm är detta ännu viktigare eftersom varm mat kräver en del förberedelser från cateringfirman. Det är även smart att tänka igenom vad ni ska äta på – porslin eller engångsartiklar? Behövs personal eller kan du hantera allt själv? Catering går att anpassa så tänk efter noga innan.

Ett enklare evenemang

Catering har länge använts inom event och på större fester men numera har det blivit mer efterfrågat hos privatpersoner som har upptäckt fördelen med att beställa mat och service även på lite mindre tillställningar. Precis som på officiella evenemang kan du få hjälp med allt, bara du är tydlig med dina önskemål. Det är skönt att slippa laga maten, diska och hålla koll på att allt räcker till alla inbjudna. Denna service kan du helt enkelt köpa in! Idag erbjuder flera vanliga matbutiker catering eftersom alltfler människor har visat sig ha det behovet. Kom ihåg att desto noggrannare du planerar, desto godare kommer maten smaka för dig och dina gäster.

Comments closed