Borlänge

Borlänge är en ort i Dalarna och är Sveriges 25:e största tätort. I tätorten bor cirka 42 000 personer och i kommunen cirka 51 000. Staden är en viktig handels-och industristad. Staden började att växa fram som ort i slutet av 1800-talet då järnvägar och industrier började att byggas i bygden. Orten fungerar som en järnvägsknut för persontrafik mellan Avesta till Stockholm, Falun till Gävle och Ludvika till Örebro. Strax utanför staden finns ett handelskvarter med IKEA vilket lockar till sig många shoppingsugna människor. I staden finns även en högskola som heter Högskolan Dalarna. Högskolan har campus i både Borlänge och Falun och ungefär 16 000 studenter läser kurser och program vid skolan. Högskolan erbjuder 60-tal program och cirka 1 100 kurser.

Borlänge för de unga och äldre

Borlänge vill att de unga i kommunen ska ha en meningsfull fritid. Staden erbjuder ett rikt utbud bland friluftsliv, restauranger, idrottsaktiviteter och kultur för de unga. Borlänge har åtta fritidsgårdar som är öppna för ungdomar från 12 år och uppåt. En av dessa fritidsgårdar är anpassad för ungdomar med funktionsnedsättningen utvecklingsstörning. Personalen på fritidsgårdarna hjälper de unga om de har idéer om en aktivitet som de vill börja med. I övriga fall erbjuder verksamheten biljard, sällskapsspel, filmkvällar, pyssel och mycket annat som man kan göra tillsammans. I KFUM-hallen, som betraktas vara en av landets bästa skatehallar, kan du förutom åka skateboard också använda klätterväggen, åka inlines och BMX-cykel. På motorgården, Yankee Car Club, kan du syssla med bilar tack vare den föreningsdrivna fritidsgården för de motorintresserade.

Kultur i Borlänge har länge varit en av stadens grundstenar. Många kända konstnärer och musiker kommer från staden och kulturnämnden i staden ger årligen ut stipendier till kulturarbetare. I staden finns BOMO, en regional konsthall med fokus på modern konst, arkitektur och design. Konsthallen har ett speciellt fokus på de unga och samarbetar med ANODA Ung konst Dalarna. BOMO visar utställningar av både nationell och internationell angelägenhet och samarbetar ofta och gärna med andra institutioner, konstnärer, designers och arkitekter. Det finns även en teater, Maximteatern, i staden där man använder lokalen till olika kulturella sammanhang. Där visar man film, teater, musik och revy. För de unga i kommunen visas barnteater på Maximteatern.

Borlänge och musiken

Borlänge har länge varit en stad där många framgångsrika musiker har kommit ifrån. Sugarplum Fairy är ett band som kommer från staden som slog igenom med hiten ”Sweet Jackie”. Bandet bildades 1998 med bröderna Viktor och Carl Norén, David Hebert och den numera avlidne Kristian Gidlund. 2008 nominerades bandet som bästa grupp och även deras album ”The Wild One” av P3 Guld. Dessutom nominerades både grupp, bästa album och bästa låt till tre Rockbjörnar samma år. Bandet har inte spelat tillsammans sedan deras trumslagare, Kristian Gidlund tragiskt gick bort på hösten 2013. Victors och Carl Noréns bror Gustaf Norén har spelat i ett annat band från orten som heter Mando Diao.

Borlänge är en stor musikstad.

Gruppen Mando Diao kommer också från Borlänge och började att spela tillsammans redan i slutet av 90-talet. 2002 fick bandet, under namnet Mando Diao, skivkontrakt med EMI och samma år släpptes den första EP:n. Bandet från Borlänge blev inbjudna till Kalasturnén för att turnera med band som Kent, Thåström och The Hellacopters. Efter turnén gjorde bandet uttalanden om Kent som gjorde att det uppstod ett långvarigt ordkrig mellan dem. 2003 släppte bandet sitt debutalbum ”Bring ‘em in” och det blev en succé både i Sverige och i Japan vilket resulterade i att bandet turnerade hela det året. Under 2012 sjöng bandet för första gången på svenska då de släppte ”Strövtåg i hembygden” som är en tolkning av Gustaf Frödings dikter. 2015 lämnade sångaren Gustaf Norén bandet då han hade andra planer för sin musikkarriär.

Borlänge är stad för alla

Borlänge har sina anor från 1800-talet då den började att ta form tack vare att järnväg och industrier började att byggas upp i bygden. Än idag är Borlänge en järnvägsknut för många destinationer bland annat från Avesta till Stockholm. Kommunen tycker att det är viktigt att tänka på de unga och har många olika aktiviteter som ska vara meningsfulla för ungdomar. Bland annat finns åtta fritidsgårdar där ungdomar från 12 år är välkomna att göra saker tillsammans med andra. Det finns även en skatehall och en motorgård som tillgodoser specialintresse hos de unga.

Borlänge har varit en ledande ort när det gäller att producera nya musiktalanger. Bland annat har både banden Sugarplum Fairy och Mando Diao sina rötter i staden. De har båda haft framgångsrika karriärer och det finns ett sammanhang mellan banden tack vare att bröderna Carl, Viktor och Gustaf Norén har spelat i respektive band. Dessutom har en artist som Miss Li sina rötter i musikstaden.

Comments closed